'VAN DROOM NAAR WERKELIJKHEID'

Inspiratiesessie over de totstandkoming van DOM under door initiatiefnemer Theo M.A. van Wijk.

1985, een droom begint. Architect Theo van Wijk gaat met zijn dochter naar de muziekschool aan het Domplein in Utrecht. Hij had jaren eerder gehoord van een luikje dat toegang gaf tot Romeinse resten. Op de binnenplaats ziet hij een luik. Zou dat het zijn? Een half jaar later vindt hij de sleutel, opent het luik, daalt de trap af en staat oog in oog met de resten van de Romeinse castellummuur. Van Wijk heeft een historische sensatie en vraagt zich af Waarom weet niemand dit, waarom vertellen we dit niet en waarom kan niet iedereen dit ervaren?.  

Een toekomstdroom ontvouwt zich met een labyrint onder het Domplein, waar je tussen de archeologische resten van 2000 jaar Nederlandse geschiedenis kunt lopen. Het is een torenhoge ambitie, té hoog voor de stad Utrecht op dat moment. In 1995 biedt Van Wijk zijn plannen aan en wordt in de media weggehoond. Tien jaar duikt hij onder, wachtend op het juiste moment. Bij de viering van 750 jaar gotische Dom in 2004 probeert hij het opnieuw, dit keer gesteund door burgemeester Annie Brouwer.  

Initiatief Domplein gaat van start. Deelprojecten moeten stap voor stap de 2000 jaar geschiedenis van het Domplein aanraakbaar, beleefbaar en toegankelijk maken. Het particuliere initiatief stuit op weerstand en angst. Een langdurig en zorgvuldig proces met veel betrokken partijen creëert stukje bij beetje vertrouwen en draagvlak. Enkele deelprojecten worden gerealiseerd zoals het doek op de gevel van de Domkerk, de historische etalages op Domplein 24 en de Romeinse castellummarkering.

In 2014 opent DOMunder, hét project midden op, of eigenlijk midden onder het Domplein tussen Domkerk en Domtoren. Voor het eerst in Nederland is archeologie opgegraven om het permanent te tonen aan het publiek. De ondergrondse ontdekkingstocht is populair en wint (inter)nationaal prijzen.  

Wat is er voor nodig geweest om dit onmogelijke project – letterlijk – ín de grond te krijgen? Dertig jaar na zijn eerste ideeën vertelt Theo van Wijk alles over deze fascinerende reis van droom naar werkelijkheid. Van Wijk neemt je mee in het managen van een proces van angst naar vertrouwen.

Ben je op zoek naar inspiratie voor cultuur en organisatieverandering in jouw bedrijf of persoonlijk? Ben je bezig met transitiemanagement? Of wil je het bedrijfsuitje inhoud geven? Boek dan een inspiratiesessie!

Inspiratiesessies zijn maatwerk. Vul je gegevens in bij interesse om in contact te komen met Theo van Wijk.