MAARTENSPENNING VOOR INITIATIEFNEMER

1990, architect Theo van Wijk gaat met zijn dochter naar de muziekschool aan het Domplein in Utrecht. Hij had jaren eerder gehoord van een kelderluikje dat toegang gaf tot Romeinse resten. Op de binnenplaats ziet hij een luik. Zou dat het zijn? 

Hij vindt de sleutel, opent het luik, daalt de ladder af en staat oog in oog met de resten van de Romeinse castellummuur. Theo heeft een historische sensatie en vraagt zich af: “Waarom weet niemand dit ? Waarom vertellen we dit niet en waarom kan niet iedereen dit ervaren?”.

Een toekomstdroom ontvouwt zich met de beleving van de archeologische resten van 2000 jaar geschiedenis óp en ónder het Domplein waar cultuur, erfgoed, religie en wetenschap samen komen. 

30 jaar later is DOMunder zes jaar open en heeft het het College van B&W van Utrecht besloten om Theo de Maartenspenning toe te kennen voor zijn jarenlange inzet voor het Domplein en de stad. Op 29 juni overhandigde burgemeester Jan van Zanen de Maartenspenning aan Theo, op de binnenplaats van Domplein 4-5, bij het kelderluikje.