VACATURE ZAKELIJK LEIDER

GEZOCHT: ZAKELIJK LEIDER DOMunder (X/V/M)

Stichting DOMunder is op zoek naar een zakelijk leider, die samen met de inhoudelijk leider verantwoordelijk is voor de exploitatie en doorontwikkeling van de succesvolle toonaangevende historische attracties DOMunder en Paleis Lofen in het hart van Utrecht: het Domplein.

Teamspeler – verbinder – communicatief – flexibel


Stichting DOMunder
Stichting DOMunder is een particulier initiatief, dat in 2005 gestart is onder de naam Stichting Domplein 2013 / Initiatief Domplein. DOMunder maakt het (verborgen) erfgoed van 2000 jaar Domplein toegankelijk, aanraakbaar en beleefbaar via historische attracties met authentieke belevingen. DOMunder gelooft namelijk dat het erfgoed van het Domplein een podium en inspiratie kan zijn voor de dialoog over samen-leven in Utrecht, Nederland en verder.

DOMunder ontwikkelt en exploiteert de historische attracties, producten en projecten voor en mét iedereen. Het stimuleren van erfgoedparticipatie en -fascinatie, evenals het werken met vrijwilligers, staat daarbij centraal. De stichting zorgt daarmee voor (nieuwe) verbindingen in de samenleving en levert een bijdrage aan de instandhouding en verdere ontwikkeling van het rijke cultuur- en erfgoedaanbod in Utrecht en Nederland. Daarbinnen vormt het Domplein uiteindelijk een ontmoetingsplek, waarbij in een continue dialoog en in verbinding met het verleden – in het heden – de toekomst wordt vormgegeven.


Historische attractie(s)
DOMunder is meer dan een historische attractie alleen. Het wil bewoners en bezoekers inspireren, verbinden en een transformerende ervaring bieden: na een bezoek aan het Domplein en/of (een van) de historische attractie(s) loop je anders over het plein en door de stad.

De komende jaren werkt DOMunder aan de doorontwikkeling van de bestaande historische attracties en lanceert DOMunder een aantal nieuwe attracties, waaronder Paleis Lofen op 2 juni 2022. DOMunder werkt daarnaast met haar partners aan de realisatie van een gastvrij Domplein en programmeert activiteiten die bouwen aan het Domplein als internationaal forum, waar 2000 jaar erfgoed en verhalen beleefbaar en aanraakbaar zijn en aanleiding geven tot actuele betekenisgeving. Dit biedt een diversiteit aan bewoners en bezoekers inspiratie om te werken aan en te participeren in de uitdagingen voor de toekomst.


Organisatie
De stichting heeft een Raad van Toezicht met vier leden. Het bestuur is in handen van een zakelijk en een inhoudelijk leider. De stichting heeft een compact faciliterend team van betaalde medewerkers en wordt daarnaast gedragen door een groot team van ongeveer 60 vrijwilligers. DOMunder heeft de ANBI status en werkt volgens de uitgangspunten van de Governance Code Cultuur, Fair Practice Code en de Code Diversiteit & Inclusie.

De stichting heeft de afgelopen 2 jaar een transformatie doorgemaakt en benut om nieuwe producten te ontwikkelen en samenwerkingen te versterken en intensiveren. De stichting gaat een nieuwe fase in en er ligt – in concept – een ambitieus nieuw ondernemingsplan 2022-2026 vol met mogelijkheden om van het Domplein de ontmoetingsplek van Nederland te maken, inclusief de opdracht voor het succesvol maken van de exploitatie van de nieuwste historische attractie van Utrecht: Paleis Lofen.

Het realiseren van deze ambities vraagt een vernieuwing en versterking van de organisatie. Om deze ontwikkelingen vorm te geven zoekt de stichting een sterk team bestaand uit een zakelijk, inhoudelijk leider en adviseur. Voor de positie van zakelijk leider wordt extern geworven.


Zakelijk leider
De zakelijk leider vormt samen met de inhoudelijk leider het (dagelijks) bestuur van DOMunder. Zij zijn beiden, gezamenlijk, verantwoordelijk voor (de bedrijfsvoering van) de stichting waarbij elk lid zijn eigen inbreng, expertise en aandachtsgebied kent. Voor de zakelijk leider zijn dat onder meer:

 • Aansturen van de organisatie (faciliterend team en vrijwilligersteam)
 • Realiseren van de (financiële) doelstellingen met name op het gebied van de exploitatie
 • Onderhouden van de contacten met de gemeente Utrecht, het Restauratiefonds en andere organisaties over lopende projecten en financiën
 • Realiseren van aanvullende bronnen van inkomsten (bijvoorbeeld sponsoring en structurele subsidies)
 • Zorgdragen voor een efficiënte en doelmatige bedrijfsvoering, verantwoordelijk voor de dagelijkse administratie en de HR
 • Verantwoordelijk voor het opstellen van begrotingen, jaarverslagen en voortgangsrapportages


DOMunder is op zoek naar iemand die:

 • De missie en ambitie van DOMunder met veel energie kan uitdragen, anderen eraan verbinden en zich in deze nieuwe fase – samen met de inhoudelijk leider en adviseur - voor langere tijd wil committeren en vormgeven aan de dynamiek van een groeiende organisatie met veel ambitie.
 • Bijdraagt aan een succesvolle exploitatie van de historische attracties DOMunder en Paleis Lofen
 • Het belang begrijpt van vrijwilligers voor het succes van de organisatie en het vrijwilligersteam op doortastende wijze weet te faciliteren door onder meer midden in de organisatie te staan
 • In staat is om verbindingen aan te gaan in complex veld van stakeholders (Gemeente Utrecht, partners Domplein en daarbuiten, fondsen, steunberen en meer)
 • In staat is het ondernemingsplan te vertalen naar een concrete aanpak voor het faciliterende team en het vrijwilligersteam
 • De stichting in al haar verschillende rollen (exploitant, facilitator, initiator en meer) kan representeren


Gevraagde ervaring en competenties

 • Minimaal vijf jaar ervaring met zakelijke leiding en/of bedrijfsvoering
 • Ervaring met het werken met en aansturen van vrijwilligers
 • Affiniteit met erfgoed en cultuur
 • Een uitstekend gevoel voor politiek en bestuurlijke verhoudingen en bij voorkeur een netwerk in Utrecht en relevant (inter)nationaal netwerk
 • Strategisch inzicht, innovatief en tegelijkertijd hands on; meewerkend voormens
 • Motiverend en stimulerend, genereus naar anderen en gastvrij: haalt de buitenwereld binnen en weet ook deuren te openen
 • Nauwkeurig / precies met een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Wil om te investeren in zichzelf en de organisatie door zich te ontwikkelen en te groeien zowel als persoon als organisatie

 

DOMunder biedt

 • Een aanstelling voor 0,4 tot 0,6 FTE (16 tot 24 uur per week), met uitzicht op uitbreiding door middel van te realiseren projecten 
 • Een tijdelijke aanstelling met de intentie voor een langdurige verbinding
 • Marktconforme beloning volgens de Museum CAO en inschaling afhankelijk van beschikbaarheid en ervaring
 • Een enthousiasmerende, gedreven en kleinschalige kernorganisatie met volop kansen en mogelijkheden die je zelf vorm kan geven
 • De meest inspirerende werkplek van Utrecht: het UNESCO Werelderfgoed Domplein


Enthousiast?
Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met zakelijk leider/bestuurder Wout de Boer, via +31624725907 of wout@domunder.nl.
Reageer uiterlijk woensdag 20 april met in ieder geval een CV én motivatie. Gesprekken vinden plaatsvinden op donderdag 28 en vrijdag 29 april.
Sollicitaties kun je richten aan Jaap Zwart, voorzitter van de Raad van Toezicht van DOMunder en sturen naar wout@domunder.nl. Mogelijk wordt er een assessment onderzoek ingezet. DOMunder wint in ieder geval referenties in.