DOMPLEIN WERELDERFGOED

De Neder-Germaanse Limes, waartoe het Domplein behoort als vindplaats, is sinds 27 juli UNESCO Werelderfgoed. 

Nederland heeft er een icoon van wereldformaat bij. Op 27 juli heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Neder-Germaanse Limes de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van het Nederlandse deel van de Limes, vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

Het Domplein is 1 van de vindplaatsen, waar je in DOMunder letterlijk kunt afdalen tussen de resten de Romeinse castellum (fort) Traiectum, dat onderdeel was van de limes.

LEES MEER

ARCHEOLOGISCHE TOPVONDST

In DOMunder zijn veel Romeinse archeologische resten te vinden zoals restanten van de muren van het castellum Traiectum en de fundamenten van de Principia (hoofdgebouw) van de commandant. 

Een belangrijk archeologisch topvondst van het Domplein is de (verkoolde) katrol van een Romeinse waterput. Deze vondst tijdens de opgraving van 1929 bewees voor het eerst dat Utrecht een Romeins verleden heeft. De katrol is (normaliter) te bewonderen in DOMunder. Archeoloog Herre Wynia vertelt erover.