ORGANISATIE

Stichting DOMunder is een particulier initiatief gestart in 2006 onder de naam Stichting Domplein 2013 / Initiatief Domplein door Theo M.A van Wijk en Paul Baltus. De stichting ontwikkelt en exploiteert de 2000 jaar erfgoed van het Domplein via twee historische attracties: DOMunder en Paleis Lofen. 

Missie DOMunder
Stichting DOMunder bouwt aan het Domplein als internationaal forum, waar 2000 jaar erfgoed en verhalen beleefbaar en aanraakbaar zijn en aanleiding geven tot actuele betekenisgeving. Dit biedt een diversiteit aan bewoners en bezoekers inspiratie om te werken aan de uitdagingen voor de toekomst.

Vanuit deze missie doet de Stichting DOMunder de volgende belofte:
De stichting DOMunder maakt het (verborgen) erfgoed van 2000 jaar Domplein toegankelijk, aanraakbaar en beleefbaar via interactieve historische attracties met authentieke belevingen. DOMunder gelooft namelijk dat het erfgoed van het Domplein een podium en inspiratie kan zijn voor de dialoog over samen-leven in Utrecht, Nederland en verder.

DOMunder ontwikkelt en exploiteert de historische attracties, producten/tours en projecten voor en mét iedereen. Het stimuleren van erfgoedparticipatie en -fascinatie, evenals het werken met vrijwilligers, staat daarbij centraal. De stichting zorgt daarmee voor (nieuwe) verbindingen in de samenleving en levert een bijdrage aan de instandhouding en verdere ontwikkeling van het rijke cultuur- en erfgoedaanbod in Utrecht en Nederland en de dialoog over ‘waar komen we vandaan, waar staan we nu en waar gaan we naar toe’. Daarbinnen vormt het Domplein uiteindelijk een ontmoetingsplek, waarbij in een continue dialoog en in verbinding met het verleden – in het heden – de toekomst wordt vormgegeven.

De stichting streeft ernaar dat de bewoners en bezoekers van Utrecht tenminste 1 keer de magische ondergrondse wereld van het Domplein mogen ontdekken, de oorsprong en geboorteplek van Utrecht. De stichting heeft een compact faciliterend team van betaalde medewerkers en wordt gedragen door een groot team van 125 vrijwilligers. Aan het Domplein wordt steeds meer samengewerkt om het de ontmoetingsplek van Utrecht te maken, voornamelijk met Utrecht Marketing (Domtoren) en de Domkerk. Het kantoor van de stichting is dan ook gehuisvest op Domplein 9, samen met de medewerkers van de Domtoren, Domplein Groepsboekingen en de Winkel van Utrecht / VVV, waarmee intensief wordt samengewerkt.

Naast de ondergrondse historische attracties DOMunder en Paleis Lofen heeft Initiatief Domplein ook enkele projecten bovengronds gerealiseerd, zoals de Castellum Markering en het doek op de gevel van de Domkerk. Sinds 2016 is de naam gewijzigd van Initiatief Domplein naar Stichting DOMunder.

ORGANISATIE

  • 125 vrijwillige gidsen
  • Merle Koertshuis, Marketing & Publiek
  • Dorine van de Klashorst, Vrijwilligers & Publiek
  • Rosa Lommen, community facilitator
  • Tijn Pieren, directeur-bestuurder
  • Theo M.A. van Wijk, initiatiefnemer en adviseur

RAAD VAN TOEZICHT

  • Jaap Zwart, voorzitter
  • Hartwig Liersch, penningmeester
  • Patrick Ruijs, lid

Stichting DOMunder is een ANBI.

ANBI Publicatie 2022
ANBI Publicatie 2021