ONTMOET JOUW GIDS

Het ondergronds Domplein is dagelijks te bezoeken dankzij de inzet van ruim 125 vrijwilligers. Zij vormen het fundament van de historische attracties DOMunder en Paleis Lofen. Een deel van deze groep loopt al (meer dan) 10 jaar rond op en onder het Domplein, en een ander deel is iets korter betrokken: “Bijna 2 jaar nu, kort eigenlijk he. Het is alsof ik hier al jaren zit. Het is een warm bad waarin je terecht komt.”

Wat motiveert deze mensen om actief te worden en te blijven als gids? In een gesprek met 10 vrijwilligers geven zij een inkijkje in hun drijfveren en ervaringen op en onder het Domplein.

 

VANAF HET BEGIN

Peter is al sinds 2006 betrokken, toen de initiatiefnemers nog droomden over het ontwikkelen van DOMunder. Peter heeft het allemaal van dichtbij meegemaakt: “In het begin –  toen mijn haar nog bruin was – ging ik tijdens Museumnacht met een groepje dat smalle laddertje af op de binnenplaats van Domplein 4-5, om te kijken bij de muur van het Romeinse castellum, en dan vroegen we aan bezoekers wat vind je daar nou van?” Na al die jaren verveelt het Peter nog steeds niet: “Ik kom hier leuke mensen tegen, die heel nieuwsgierig zijn naar wat hier allemaal gebeurt. En die vaak ook verbaasd zijn over wat we allemaal kunnen laten zien aan geschiedenis… En wat ik heel leuk vind zijn de scholentours op woensdagochtend. In de opgraving is het dan een spelletje van wie kan er een Romeinse kogel of de afdrukken van dierenpootjes vinden?”

“Het is echt liefde, het is totale liefde voor deze plek.”

HISTORISCHE SENSATIE

Luc wordt nog dagelijks geraakt als hij een Ontdekkingstocht geeft: “Elke keer weer opnieuw, als bezoekers de dierenpootjes op de Romeinse dakpannen ontdekken, word ik geraakt. Het is zo’n mooi moment, want het maakt de geschiedenis ineens heel levendig. Ik ga er dan even bijstaan om uit te leggen wat zij daar zien. En er zijn nog een paar momenten waarvan ik denk ‘dat zijn juweeltjes’ dat vind ik heel leuk om over te vertellen. Ik weet ook niet wat het is”, zegt hij met prikkende tranen in zijn ogen. Ans vult aan: “Dat is een historische sensatie Luc, een historische sensatie!” “Ja dat zal het zijn”, beaamt Luc. “Ik ben er gelukkig mee. En zolang dat er is heb ik de gedrevenheid om het te doen.”

HET GEEFT ENERGIE

Ans geniet van het contact met de bezoekers (door de groep worden zij steevast ‘gasten’ genoemd), mede-gidsen en de jongere collega’s van de Domtoren: “Ik kan een verhaal vertellen en de mensen luisteren naar mij… soms”, voegt Ans lachend toe. “Dat is leuk, daardoor voel ik mij voldaan. Ik val hier precies in het mandje. Ik hou van geschiedenis en Utrecht. Ik kom hier elke keer thuis. En de collega’s zijn zo leuk. Er zit geen zeikerd tussen! Ina: “Nou die kan je anders ook ontlopen he.” Er wordt hard gelachen. Ans gaat verder: “En die jongelui… Kijk ik ben ouder, dan zit je toch in een bepaalde bubbel. En die jongelui, die geven energie. Dat is het… Ik krijg hier energie. Dat is het leuke, heerlijk!”

JE KRIJGT WAT JE GEEFT

Lucia herkent zich in de ervaring van Ans: “Ik merk gewoon dat het gidsen bij DOMunder mij energie geeft. Kijk ik ben een mensen-mens. Als verpleegkundige had ik altijd veel verdriet om mij heen, maar nu heb ik allemaal vrolijke mensen om mij heen. Tijdens de tours krijg ik allerlei verhalen te horen van de bezoekers over hun privéleven, dan denk ik wel eens ‘dat je mij dit vertelt, het is zo persoonlijk’. Maar ik vind het ook heel bijzonder. Giovanna zegt: “Maar jij bent ook heel warm, Lucia.” En Ans: “Je krijgt wat je geeft, he.” Lucia lacht. “Als ik een beetje in een meh bui ben, en ik ga naar DOMunder, nou dan ga ik weer helemaal goed en blij naar huis!”

“Het is een warm bad waarin ik terecht ben gekomen.”

Wil je ook gids worden?

Meld je aan!

EEN FEESTJE OM TE DOEN

Bob zocht vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid naar een plek om als vrijwilliger aan de slag te gaan: “Ik had geen zin om koffie te gaan drinken met ouderen. En kijk wat ik nu doe!” Iedereen begint hard te lachen. Tussen de tours door zijn de gezamenlijke kopjes koffie in de pauzeruimte een belangrijk ontmoetingsmoment. “Na 10 jaar vind ik het nog steeds een feestje om te doen. De enige keer gaat het lekker vanzelf, dan doe je het echt met elkaar. De volgende keer is het gewoon keihard werken en ben ik echt kapot. Eén van de hoogtepunten vind ik zelf altijd het Festival Oude Muziek. Daar komen veel Amerikanen op af, die dan ook DOMunder bezoeken, dat geeft een bijzondere dynamiek in de tours.”

INSPELEN OP HET PUBLIEK

Ina vindt de afwisseling in groepen een van de leukste aspecten aan het gidsen: “Er komen veel familiegezelschappen in de weekenden, dat is een heel ander soort publiek dan wanneer je bedrijfsuitjes hebt. Of een grote groep vriendinnen. De grote variatie aan publiek, dat vind ik ook het leuke, en dat je daar elke keer een beetje op moet inspelen als gids. Als je bouwmensen hebt die meer uit de technische hoek komen, die kijken dan in de kelder rond van hoe zit dat hier in elkaar. En dat is totaal ander publiek, dan mensen die meer in de geschiedenis zelf geïnteresseerd zijn.”

 

“Als bezoekers de dierenpootjes op de Romeinse dakpannen ontdekken, word ik geraakt.”

DE MOOISTE TOUR

John houdt niet alleen van de variatie in bezoekers, maar ook van de verschillende soorten tours. Hij spant al twee jaar de kroon in de hoeveelheid tours die hij geeft. Vorig jaar gidste hij maar liefst 159 keer. Niet alleen bij DOMunder, maar ook bij Paleis Lofen: “Pasgeleden was ik gids voor een groep reünisten van sociale geologie. Zij liepen eerst DOMunder en een kwartier later Paleis Lofen. Het was de mooiste tour die ik hier gedaan heb, omdat ik het idee had: nu heb ik geheel, nu is het echt af. Omdat ik begon met de basis bij DOMunder, en het vervolgens nog meer tot leven kon wekken bij Paleis Lofen.”

SFEERMAKER

Peter maakt van iedere tour een feestje, die hij steevast samen met zijn vrouw Hannie geeft, ook actief als vrijwilliger: “Wat ik altijd doe als mensen binnenkomen in een grotere groep, dan is er altijd eentje jarig. Waarom zou je dan niet met het lang zal ze leven beginnen? Dan breng je direct sfeer!” Bob voegt toe: “Dat doe jij altijd heel leuk, contact maken met de bezoekers.” Peter is niet alleen een sfeermaker als gids, maar ook als trekker van het borrelteam dat een paar keer per jaar in actie komt. “Ik ken geen enkele vrijwilligersorganisatie waar zo veel wordt geborreld. Dat krijg je met die senioren, die houden van wijn… Hartstikke gezellig toch?”

“Ik merk gewoon dat het gidsen mij energie geeft.”

DE CIRKEL ROND

Ilse is geboren en getogen in Utrecht. Haar persoonlijke geschiedenis is verbonden met het Domplein: “Wat ik het leukste vind is de afwisseling in de groepen, maar ook dat je iets over je stad kunt vertellen. Het leuke is dat mijn moeder hier nog op school heeft gezeten. Op de oude meisjesschool. Voor mij is daarmee toch wel de cirkel rond, zo van dat ik hier nu als gids rondloop… Ik ben hier aan het eind van de straat geboren, dat ik toch hier dan weer terecht kom, dat vind ik heel mooi. Ik doe het nog steeds met veel plezier. En de bijzondere uitjes die we allemaal hebben. Dat je op plekken komt van de kelders van de Domtoren tot op het dak van de Domkerk. Normaal kom je daar nooit!”

 

LIEFDE VOOR DE PLEK

Giovanna vindt het een groot cadeau om vrijwilliger te zijn. “Ik zeg altijd bij de start van een tour wij zijn vrijwilligers en we zijn hier voor de liefde voor deze plek. Toen ik voor het eerst meeging met een Ontdekkingstocht, werden mijn ogen groter en groter. En de verbazing die je ook ziet bij de bezoekers. Net zoals ik het tijdens mijn eerste bezoek had: wat gebeurt hier onder de grond en waarom wist ik van niets? Voor mij is dit een heel groot cadeau. Ik ben echt verbonden met de stad. Ik ben Utrechter. Ik heb de gekste dingen mee kunnen maken. Hoe dan? Dat ik dit kan doen en zien? En dat ik ook de ruimte krijg om mee te helpen met de ontwikkeling van Paleis Lofen. Het is echt liefde, het is totale liefde voor deze plek.”

 

MELD JE AAN!

Lijkt het jou leuk om ook gids te worden? Meld je aan via het onderstaande aanmeldformulier of mail naar vrijwilligers@domunder.nl.

Je kunt via dit formulier een intakegesprek plannen en/of meer informatie opvragen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ik wil graag ... (Je kan meerdere vakjes invullen)*